PONIEDZIAŁEK 29.05.2023

Zupa: BARSZCZ UKRAIŃSKI 300 ml (woda, wywar drobiowy, ziemniaki, marchew, seler, pietrucha, por, natka pietruszki, buraki, kiełbasa śląska, śmietana 18%, masło, czosnek cebula)

II danie: KOPYTKA Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM 280 g (mąka ziemniaczana, ziemniki, jajka, mięso mielone, cebula, papryka mielona, pomidory, marchew, seler, pietrucha, por), OGÓREK KISZONY 60 g

Do picia: KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH 200 ml; (woda, mieszanka owocowa, cukier)

WTOREK 30.05.2023

Zupa: DYNIOWA Z MAKARONEM 300 ml; (woda, wywar drobiowy, marchew, seler, pietrucha, por, natka pietruszki, dynia, makaron świderki, śmietana 18%)

II danie: KOTLET SCHABOWY 100 g; (schab b/k, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, mąka tortowa)

ZIEMNIAKI PUREE 120 g; (woda, ziemniaki, masło, mleko, natka pietruszki)

SAŁATKA WIOSENNA 80 g; (sałata zielona, natka pietruszki, olej rzepakowy, rzodkiewka, ogórek zielony, cukier, sól, pieprz) 

Do picia: KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI 200 ml; (woda, porzeczka, cukier)

ŚRODA 31.05.2023

Zupa: KAPUŚNIAK Z BIAŁEJ KAPUSTY 300 ml (woda, marchew, seler, pietrucha, por, natka pietruszki, porcje rosołowe, ziemniaki, kapusta biała, pomidory kostka, masło)

II danie: KURCZAK W SOSIE SEROWO BROKUŁYM 160 g; (olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, cebula, piersi z kurczaka, brokuły, serki topione, śmietana 18%)

RYŻ NA SYPKO 120 g; (woda, ryż paraboliczny, olej rzepakowy, sól) 

Do picia: KOMPOT Z OWOCÓW MIESZANYCH 200 ml; (woda, mieszanka owocowa, cukier)

CZWARTEK 01.06.2023

Zupa: GROCHOWA Z ZIEMNIAKAMI 300 ml (woda, marchew, seler, pietrucha, por, natka pietruszki, porcje rosołowe, groch, ziemniaki, kiełbasa śląska, cebula)

II danie: PIEROGI UKRAIŃSKIE Z CEBULĄ 200 g; (mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cebula, twaróg półtłusty, ziemniaki, olej rzepakowy)

KAPUSTA MŁODA Z KOPERKIEM 80 g; (kapusta młoda, masło, koperek, mąka tortowa) 

Do picia: KOMPOT AGRESTOWY 200 ml; (woda, agrest, cukier)

PIĄTEK 02.06.2023

Zupa: KRUPNIK RYŻOWY 300 ml (woda, marchew, seler, pietrucha, por, natka pietruszki, ziemniaki, porcje rosołowe, masło, ryż)

II danie: KOTLETY MIELONE Z DORSZA 100 g; (filet z dorsza, jajka, soczewica, bułka tarta, cebula, sól, olej rzepakowy)

ZIEMNIAKI PUREE 120 g; woda, ziemniaki, masło, mleko, natka pietruszki) 

SURÓWKA Z PORA 80 g; (por, kapusta biała, natka pietruszki, jabłka, cukier, sól, pieprz) 

Do picia: KOMPOT WIELOOWOCOWY 200 ml; (woda, mieszanka owocowa, cukier)

Alergeny zostały podkreślone w jadłospisie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól morska, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, cukier waniliowy, lubczyk, czosnek.